ETİKET

ETİKET

ETİKET

Etiket günümüzde bir tanımlama aracından çok ürünün kimliğine dönüşmüş, ürünün ve özelliklerinin üstüne çıkmış konumdadır, özellikle son kullanıcıya hitap eden ürünlerde görsellik ön planda tutulmaktadır. 

Ürün etiketleme konusunda, baskısız ve  8 renk’e kadar çift yüz baskılı her türlü etiket ihtiyaçlarınıza cevap verecek şekilde kendisini konumlandırmış durumdadır.

Barkod yazıcılar da , Rulo yada  katlamalı etiketler kullanılabilmektedir.

Lazer yazıcılara oranla çok daha hızlı ve etiket yapışması sorunları çok daha az olan , kolay temizlenebilme ve  kullanım maliyetleri bakımından Barkod yazıcılar, etiketleme yapılmak istenen noktalarda  tercih nedeni olmaktadır.

Barkod yazıcı etiketleri , uygulama alanına göre baskısız veya  sabit olan ürün bilgileri , firma logoları zemin renkleri vb. kısımlarının baskılı olarak , etiket üretimi aşamasında basılarak müşterinin ihtiyaçlarına uygun bir şekilde teslim edilir.

KENDİNDEN YAPIŞKANLI  ETİKETLER

YAPIŞKAN ÖZELLİKLERİ

Akrilik Yapışkanlar :

Genel amaçlı etiketlerde kullanılan yapışkan türüdür, Yapıştırıldığı yüzeyde belli bir süre sonra etiket ve yapıştırılan yüzey arasındaki yapışkan yoğunluğu giderek artar etiket kaldırılamaz bir hale gelir eğer etiket yırtılabilen bir etiket ise tek parça halinde sökmek genelde zordur.

Hotmelt Yapışkanlar :

Kimya ve Lastik sektörü başta olmak üzere hızlı ve kuvvetli yapışma istenen uygulamalarda kullanılacak etiketlere uygulanmaktadır, yırtılabilen etiketlerde yapıştırılan yüzeyden sökmek neredeyse imkansızdır, PVC etiketler de sökülmeye çalışılırsa  yapıştırılan yüzeyde yapışkan kalıntıları bırakır, bu tip yapışkanlar özellikle sıcak havalarda ve sıcak depolarda yapışkan akması gibi sorunlar çıkarabileceği için Depolama şartları çok iyi olması gerekmektedir.

Non Perm Yapışkanlar :

Yapıştırılacağı yüzeyden daha sonra sökülmek istenen uygulamalarda kullanılmak için üretilen etiketlerde kullanılır, söküldüğünde yapıştırılan yüzeyde hiçbir yapışkan artığı bırakmaz.

1- TERMAL TRANSFER  ( RIBBON İLE ) BASKI YAPILAN YAPIŞKANLI ETİKETLER

KAĞIT ETİKETLER:

Bu etiketler yüzey olarak kağıt , yırtılabilen etiketler olup direk olarak su veya herhangi bir aşındırıcı madde ile temas ettirilmemelidir, ribbon ile baskı yapıldığı için uygun koşullarda saklandığı takdirde uzun süreli olarak kullanılabilir. Kapalı alanda her türlü zemine yapıştırılmaya müsaittirler. Uygulama alanları arasında, ürün ,koli, palet etiketlemesi olarak sayılabilir. 

Vellum 

Birinci hamur kağıdın loop ( büyüteç ) ile bakıldığında yüzeyi  pütürlü bir zemine sahip olan  fakat barkod yazıcıda baskı alınabilen , mat yüzeyli  , ribbonlu  baskıda daha emici bir etikettir. 

Kuşe

Vellum etikete göre yüzeyi daha fazla işlemden geçirilmiş üst yüzeyi  pürüzsüzdür. Mat ve parlak olarak üretilebilmekte olup, ribbon baskısında görsel olarak çok daha iyi sonuçlar vermektedir.

Chromolux Kuşe

Kuşe etikete göre yüzeyine lak uygulanmış olan parlak yüzeyli etikettir, ribbon baskısına uyumludur.

Farma Kuşe

M2 gramajı düşük ve ince kuşe etiketlerdir, ribbonlu baskıya uygundur.

Fastyre Kuşe

Üst yüzeyi kuşe olup, yapışkanlı yüzeyi metalize ve yapışkanı çok güçlü etikettir, ribbonlu baskıya uygundur.

Piggyback 

Üst yüzeyi genelde kuşe olur, , etiketin altındaki taşıyıcı iki veya daha fazla dır, özel amaçlı uygulamalarda kullanılır, küçük parçalardan oluşan etiketlerin , uygulama sırasında gerekli olanın alınıp başka yere yapıştırılması vb. 

PVC ETİKETLER 

Bu etiketler yüzey olarak plastik ,kendi içindeki özelliklere bağlı olarak zor yırtılabilen ve yırtılamayan etiketler olup, direk olarak su ile temas da zarar görmezler , uygun ribbon kullanılarak  yapılan baskılarda bir çok aşındırıcı madde ye dahi dayanıklılık göstermekte, yapışkan tutucu özelliklerinin yüksek  ve bazı tiplerinin yüksek sıcaklıklara dayanıklı olması  ile de çok uzun süre sağlıklı olarak saklanabilmektedirler .Suya dayanıklı etiketler olduklarından dolayı açık havada depolanması gereken ürünlerde güvenle kullanılırlar. Uygulama alanları arasında , Varil , Raf , Demirbaş, Metal yüzeyler  vb. sayılabilir. 

Polietilen

Yüzeyi parlak plastik esaslı bir malzemedir, esnek yapısı vardır , akış yönünde yırtılır , sudan ve nemden etkilenmezler,  kozmetik ve kimya sektöründe kullanılan bir üründür , Opak ve Şeffaf olarak tüketiciye sunulurlar , ribbon lu  baskıya uygundur.

Polipropilen  

Yüzeyi parlak plastik esaslı bir malzemedir , yapısı daha sert tir esnemez  ve yırtılmaz  , ısıya ve güneşe dayanıklıdır. Sudan ve nemden etkilenmezler, genellikle kozmetik ve kimya sektöründe kullanılan bir üründür , opak ve şeffaf  olarak  tüketiciye sunulurlar , ribbon’lu  baskıya uygundur.

Data PE 

Yüzeyi mat , yapısı daha serttir esnemez  ve yırtılmaz  , ısıya ve güneşe dayanıklıdır. Sudan ve nemden etkilenmezler, yapışkanı güçlü olup genelikle Kimya sektöründe , varil ve palet etiketlemelerinde kullanılır, ribbonlu baskıya uygundur.

Filmictyre 

Yüzeyi parlak plastik esaslı bir malzemedir , yapısal olarak polipropilen etiket ile benzer özellikler taşır, esnemez , yırtılmaz ısıya ve güneşe dayanıklıdır. Sudan ve nemden etkilenmez , yapışkanı daha güçlü etiketlerdir , genellikle lastik ve  kimya sektöründe kullanılan bir üründür , opak olarak  tüketiciye sunulurlar , ribbon’lu  baskıya uygundur.

Silvermat

Yüzeyi  Gri, gümüş renkli , yüzeyi parlak  ve mat olarak çeşitleri bulunan yüksek sıcaklıklara  ve soğuğa dayanıklı, yapışkanı özel, yırtılmayan özellikte  bir etiket hammaddesidir. Genellikle demirbaş , beyaz eşya ve motor üreticilerinin tercihidir. Ribbon’ lu  baskıya uygundur.

Whitemat

Yüzeyi  opak  renkli ,  parlak  olan  sıcak  ve soğuğa dayanıklı, yapışkanı özel, yırtılmayan özellikte  bir etiket hammaddesidir. Genellikle demirbaş ,  beyaz eşya  üreticilerinin tercihidir. Ribbon’ lu baskıya uygundur.

Glosswhite

Yüzeyi parlak opak renk de  Soğuğa  dayanıklı, yapışkanı özel,  yırtılmayan özel bir etiket hammaddesidir ,  genellikle beyaz eşya üreticilerinin tercih ettiği bir etiket  türüdür, ribbon’lu baskıya uygundur.

Distractable (  kırılgan etiket ) 

Mat yüzeyli   opak renkli yüzeye sahip olan bu etiket , esnemeyen yırtılmayan ama parçalanabilen bir özelliğe sahiptir, bu özelliği ile garanti etiketi olarak yaygın bir  şekilde kullanılmaktadır, yapıştığı yüzeyde bir bütün olarak çıkarılması çok güç olan etiket ancak tırnak ile kazınarak sökülebilir, dolayısı ile kendini imha eder, ribbonlu baskıya uygundur.

 

2- TERMAL ( RIBBON GEREKTİRMEYEN ) BASKI YAPILAN YAPIŞKANLI ETİKETLER

Bu tip etiketler yüzey olarak kağıt , yırtılabilen etiketler olup   suya ve aşındırıcı maddelere dayanıksızdırlar.  Kendiliğinden kararma özellikleri olduklarından üzerine yapılan baskı zaman ile kendiliğinden yada sürtünmeden dolayı  bozulabilmektedir , bununla beraber, lamine termal ve top termal etiketler biraz daha dayanıklıdır , ama yine de çok uzun süreli kullanıma uygun değildirler , uygulama alanları arasında kısa kullanıma uygun , market , sağlık sektöründeki etiketlemeler sayılabilir.

Eko Termal

Yüzeyi mat kuşe kağıdı andıran bir görüntüsü vardır, fakat üst tabakası bir işlemden geçirilerek üzerine termal laminasyon yapılır , direk ısı ile kararabilen bir özelliğe sahiptir, raf ömrü kısa olan bu etiket direk ısı ve nem e maruz kalmayan ürünlerde kullanılır, genelde gıda sektörünün tercih ettiği bir etikettir. 

Semi Lamine Termal 

Termal etiketin üst yüzeyine daha dayanıklı olması için bir koruma laminasyonu yapılan etiketlerdir, direk ısı ve nem e karşı dayanıksız olup, sürtünmelere karşı daha dayanıklıdır, genel kullanım alanları , gıda ve tekstildir.

Lamine Termal ( Top Termal ) 

Termal etiketin hem üst hem de yapışkanlı yüzeyine daha dayanıklı olması için bir koruma laminasyonu yapılan etiketlerdir, direk ısı ve nem e karşı dayanıksız olup, sürtünmelere karşı daha dayanıklıdır, genel kullanım alanları , gıda ve tekstil dir ,  kullanım ömrü 6 ay ila 1 yıl olabilmektedir.

Deep Freeze Termal Etiket 

Termal etiketin hem üst hem de yapışkanlı yüzeyine daha dayanıklı olması için bir koruma laminasyon yapılan etiketlerdir, soğuk hava yapışma özelliği artırılmıştır ,  direk ısıya karşı dayanıksız olup, sürtünmelere karşı daha dayanıklıdır, genel kullanım alanları , Soğuk hava depoları , dondurulmuş gıda  vb .  kullanım ömrü 6 ay ila 1 yıl olabilmektedir.

 

YAPIŞKANSIZ ETİKETLER

1- TERMAL TRANSFER  ( RIBBON İLE ) BASKI YAPILAN ETİKETLER

Bu tip etiketler yüzey olarak yırtılabilen suya ve aşındırıcı maddelere dayanıksızdırlar. Ribbon ile baskı yapılacağı için Uzun süre kullanılabilmek ile beraber, dış ortamlarda kullanmaya uygun değildirler. Uygulama alanları arasında fiyat etiketleri , tekstil ürün etiketleri , yapışkanlı etiket kullanılamayan yerlerde kullanılmaktadırlar.  

KAĞIT ETİKETLER

Rolu Kağıt

Yırtılabilen yapışkansız etiketlerdir, Kuşe olarak tüketiciye sunulurlar, ribbonlu baskıya uygundur.

Kuşe Karton

Yırtılabilen yapışkansız etiketlerdir, m2 gramajları 100 ila 300 gr arasında barkod yazıcıda kullanılabilirler, ribbonlu baskıya uygundurlar.

TYVEEK ,PVC , YIKAMA ETİKETLERİ   

Bu tip etiketler de kendi içindeki özelliklere bağlı olarak zor yırtılabilen ve yırtılamayan etiketler olup, direk olarak su ile temas da zarar görmezler , uygun ribbon kullanılarak  yapılan baskılarda bir çok aşındırıcı madde ye dahi dayanıklılık göstermekte taş yıkama yapılan  uygulamalarda tekstil de yıkama etiketi  , suya dayanıklı etiketler olduklarından dolayı yapışkanlı etiket kullanılamayan iç ve dış saha depolama gerektiren uygulamalarda ürün üzerine dikilerek yada kılçık ile bağlanarak kullanılabilirler. . Uygulama alanları arasında tekstil , plastik , Gıda vb yerlerde kullanılmaktadır. 

Tyveek 

Damarlı bir görüntüye sahip olan bu ürün yırtılmaya sağlam bir yapısı vardır, ribbon’lu baskıya uygundur, çuval etiketi olarak kullanılabilirler.

CareLabel ( Yıkama Etiketi )

Düzgün yüzeyli polyester kumaş karışımı etiketlerdir, ribbonlu baskıya uygundurlar, tekstil sektöründe ürün yıkama özellikleri belirtilen etiket olarak yoğun bir şekilde kullanılırlar, hafif ve ağır yıkmaya dayanıklı bir çok çeşidi bulunmaktadır.

Plastik Etiketler

Polietilen ve polipropilen malzemelerden üretilirler, dış ortama dayanıklı bir yapıları vardır,  ribbon’lu baskıya uygundurlar.

 

2- TERMAL ( RIBBON GEREKTİRMEYEN ) BASKI YAPILAN ETİKETLER

KAĞIT ETİKETLER

Bu tip etiketler yüzey olarak yırtılabilen etiketler olup   suya ve aşındırıcı maddelere dayanıksızdırlar. Kendiliğinden kararma özellikleri olduklarından üzerine yapılan baskı zaman ile kendiliğinden yada sürtünmeden dolayı  bozulabilmektedir , bununla beraber, Lamine termal ve Top termal etiketler biraz daha dayanıklıdır , ama yine de çok uzun süreli kullanıma uygun değildirler , termal karton etiketlerde sadece bir yüzeye baskı yapılabilmektedir. Uygulama alanları arasında kısa kullanıma uygun , marketlerde raf etiketi , sayaç okuma sistemlerinde, fatura , sıramatik makineleri, tekstilde ürün etiketi olarak   sayılabilir.

Termal Rolu  kağıt

Yırtılabilen yapışkansız etiketi üzerine termal laminasyon yapılmış halidir, genelde termal fiş yazıcılarında kullanılırlar kullanım ömürleri kısadır.

Eko Termal Karton 

Yırtılabilen Kuşe karton’ un üst zeminine termal laminasyon yapılarak kullanılan etiketlerdir , m2 gramajları 100 ila 300 gr olarak barkod yazıcıda  kullanılabilirler.

Lamine Termal Karton  ( Top Termal ) 

Eko Termal Karton etiketin üst yüzeyi sürtünmeler karşı dayanıklı olması açısından koruma lamine edilmiş etiketlerdir,  bu şekilde raf ömürleri biraz daha uzatılmıştır, barkod yazıcıda kullanılabilirler. 

 

FİYATLANDIRMA ve ÜRETİM AŞAMASI BİLGİLERİ

Rulo etiketlerde fiyatlandırma ve  üretim aşamasında sorunlar yaşamamak için Rulo bilgileri ve  sarım bilgisi çok önemli bir yer tutmaktadır.

Özellikle üretim aşamasında , kullanılan barkod yazıcıya uygun olarak verilmeyen rulo bilgileri daha sonra kullanım zorluğu çıkarmakta bu da zaman kaybına sebebiyet vermektedir.

 

Fiyatlandırma için gereken bilgiler;

Baskısız etiketler için ;

Etiketin cinsi 

Etiketin en ölçüsü

Etiketin boy ölçüsü

Yan yana veya bitişik etiket adedi

Toplam sipariş adedi

 

Baskılı etiketler için;

Baskısız etiketler için olan bilgilere ek olarak 

Baskıdaki renk adedi varsa arka yüzdeki renk adedi

 

Etiket üretimi için gereken bilgiler;

Baskısız etiketler için ;

Etiket cinsi

Etiket en ölçüsü

Etiket boy ölçüsü 

Rulo iç çap ölçüsü

Rulo dış çap ölçüsü

Barkod yazıcıda kullanılacak sensör tipi

Rulodaki etiket adedi

 

Baskılı etiketler için;

Baskısız etiketlere ek olarak

Baskı yapılacak dizayn için bilgisayar ortamında  hazırlanmış çalışmanın aslı , yüksek çözünürlükte olması iyi olur. 

Yazı ile ilgili bilgilerde font tipi ve punto büyüklüğü bilgileri,

Baskıda kullanılacak renkler için renk pantone bilgileri,

Etiketine göre, yazıcı sensör algılama tipinin nasıl olacağı,

Etiketin Akış yönü.